
Isa en Medina beantwoorden vragen van lezeressen over onderwerpen die spelen bij 40+ vrouwen. Deze keer een vraag van Melanie. Zij is flink aangekomen en wil weten of dit te maken heeft met de overgang. Zij schreef het volgende:
Lieve Isa en Medina,
Ik ben 49 jaar en ik ben afgelopen jaar enorm aangekomen. Ik at vroeger altijd best gezond maar ik merk dat ik de laatste tijd veel behoefte heb aan snaaien. Ik heb verder best weinig overgangsklachten, want die paar opvliegers per week kan ik wel aan. Maar dat dikker worden? Heeft dat dan misschien te maken met de overgang? En zo ja, wat moet ik doen? Liefs, Melanie
Lieve Melanie,
Je begrijpt wel wat wij gaan zeggen: stop met eten, en wel onmiddellijk! Ga genieten van dat hongergevoel, sport zeven dagen in de week en het liefst drie maal per dag. En als je dan toch nog wilt snaaien zou je kunnen beginnen met roken, daar val je namelijk sowieso lekker van af!
Verandering vetverdeling
Even alle gekheid op een stokje, dit is natuurlijk nonsens. Door de overgang kan je inderdaad ongeveer twee kilo aankomen. Daarnaast verandert de vetverdeling in je lichaam. Denk aan een dikkere buik. Dit heeft een hormonale oorzaak. Die extra kilo’s die je daarnaast aankomt, komen dus wel door je eet- en beweeggedrag. En daar kun je iets aan doen.
Mediterrane dieet
Wat je zeker niet moet doen, is gaan eten en trainen op de nu zo populaire Fajah Lourens-methode. Dit werkt voor de jongere generatie maar zeker niet voor ons ouder wordende lijf. Wij moeten en mogen liever worden voor onszelf. Het is wetenschappelijk bewezen dat het mediterrane dieet het beste resultaat geeft voor een gezond en lang leven. In ons boek Te Lijf staat dat uitgebreid beschreven. En ook op internet kun je daar informatie over vinden. Het is makkelijker dan je denkt. Dan kun je daar alvast in ontspannen. Maar met voeding alleen ben je er nog niet. Ook beweging en training is belangrijk. Zeker nu we ouder worden. Want ons lieve lijf heeft altijd voor óns gezorgd. Nu mogen en moeten we voor haar gaan zorgen.
Low impact trainen
Dit houdt in dat we geen high impact training meer gaan doen maar juist low impact moeten gaan trainen. Denk hierbij aan yoga, wandelen, zwemmen en fietsen. Probeer dit drie keer per week te doen. En wissel het af waardoor het geen moetje wordt maar iets leuks waarop je je verheugt. Ook in het dagelijks leven kun je daar slim in worden.
Ontspanningsoefeningen
Neem standaard de trap in plaats van de lift. Ga naar je werk op de fiets, in plaats van met de auto. Laat ‘m staan, dan ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu. Of stap eens een halte eerder uit als je met de tram of bus gaat. En ga dat laatste stukje lekker lopen. Kijk om je heen, geniet van het uitzicht en haal goed adem. Zo doe je tegelijkertijd ontspanningsoefeningen. Die zijn namelijk ook zo belangrijk in deze fase. Wij hebben een tijdje geleden yin yoga ontdekt en dat was voor ons echt een verademing. Zoek maar eens op YouTube. Daar zijn ontzettend veel verschillende vormen van onder andere yin yoga-sessies te vinden. Daar staat vast iets bij waar jij blij van wordt. Succes!
Liefs I’M
Heb je ook een vraag aan I’M? Mail naar [email protected]!
Lees ook: Minder suiker! Recept: granola uit de pan
Lees ook: 7 Tips om opvliegers tegen te gaan
Lees ook: Ben ik in de overgang of niet?