
Dinsdag 2 oktober waren wij te zien in de uitzending Sophie in de mentale kreukels (BNNVARA). Over de overgang natuurlijk. We hadden het met Sophie Hilbrand over wat de overgang met je doet, wat je eerst denkt en wat je er tegen kunt doen.
De hele overgang in een paar minuten. Ging het in het echt maar zo snel ;–) In onze herinnering ging het gesprek ongeveer zo. We begonnen het gesprek met te zeggen dat wij van mening zijn dat vrouwen openlijker moeten spreken over de overgang. Wat dat is natuurlijk heel belangrijk. Iedere vrouw krijgt er per slot van rekening mee te maken. Al is bij de ene vrouw natuurlijk wat heftiger dan bij de ander.
Burn-out, depressie?
Medina, die middenin de overgang zit, vertelde dat ze in het begin dacht dat ze een burn-out had. ‘Ik vergde teveel van mezelf. Druk met werk, overal bij willen zijn, ik ging maar door. Dus een burn-out lag voor de hand, vond ik.’ Medina had last van slapeloosheid, nachtzweten, vergeetachtigheid, kort lontje, hartkloppingen en stemmingswisselingen. Isa, die in de laatste fase van de overgang zit (‘maar voor hoe lang weet ik niet!’) laat weten dat ze naast andere klachten last had van depressieve gevoelens. ‘Ik was zelfs alweer in therapie!’.
Overgangsconsulente
Toen we beiden een overgangsconsulente hadden bezocht, wisten we dat het noch een burn-out, noch een depressie was. Het was de overgang. Isa: ‘Ik heb meteen mijn therapeute gebeld en gezegd: Ik kom niet meer hoor, het is de overgang.’ Ze geeft aan dat ze ook geen zin meer had te blijven graven in het verleden. ‘Het helpt dat je weet wat het is. Dat je tegen jezelf kunt zeggen: daar kom ik wel weer doorheen in plaats van er voortdurend mee bezig zijn, zoals in een therapie.’ Wij pleiten er daarom voor dat vrouwen die klachten krijgen naar een specialist moeten gaan. ‘Heb je last? Hup naar een huisarts of overgangsconsulente. Wacht daar niet mee!’
Hormoontherapie
Op Sophie’s vraag of we er iets tegen doen, tegen de overgang, antwoordde Isa dat ze een hormoontherapie volgt. Al had ze in het begin wel haar bedenkingen. “Ik was eerst bang voor de hormoonpil, omdat ik had gehoord dat het kankerverwekkend zou zijn. Dat bleek dus een fabel. In werkelijkheid krijg je als je een jaar de hormoonpil slikt evenveel hormonen binnen als bij drie weken de anticonceptiepil slikken.’ En werkte het, vroeg Sophie. Medina beaamde dat het werkte bij Isa: ‘Binnen een paar weken was ze een ander mens: ze sliep weer, was weer vrolijk.’ Isa: ‘Ik was meer in balans, ik was weer mijzelf.’
Heel leven na de overgang
Aan het einde van het interview laat Isa weten de overgang een zeer kwetsbare periode te vinden. ‘Je gaat van jong en vruchtbaar naar een andere fase. Vroeger was je dan oud en afgeschreven, maar tegenwoordig hebben we nog een heel leven voor ons. Daarom moeten wij vrouwen hierover meer met elkaar praten, meer met elkaar delen, liever zijn voor onszelf en liever zijn voor elkaar.’ Sophie, die een stuk jonger is dan ons, leek zich niet erg te verheugen op deze fase. Ze kreeg het er warm van…
De hele aflevering van Sophie in de mentale kreukels vind je hier.
Wij zijn te zien vanaf 29.00 minuten.
Genaecoloog Dorenda van Dijken, die ook betrokken is bij ons platform, is overigens in dezelfde uitzending te zien vanaf 15.30 minuten. Ze gaat onder meer in gesprek met Sophie over de invloed van hormonen op de mentale gesteldheid van vrouwen.
Lees ook: We waren bij Koffietijd!
Lees ook: Nu.nl besteedt aandacht aan komende theatertour