Schrijfster Lisette Thooft was tijdens haar overgang lid van een fitnesscentrum. Regelmatig stond ze op zo’n apparaat dat je hartslag meet terwijl je aan het sporten bent. Zo zag ze de cijfers op het metertje af en toe plotseling omhoog schieten.
‘Even later voelde ik een welbekende hitte oprijzen. Ik begon nog harder te zweten. Een opvlieger… die voor mijn gevoel dus begon met een bonzend hart. Dat had ik nergens gelezen. Je hoort wel dat opvliegers gepaard kunnen gaan met versnelde hartslag. Maar de bekende verklaring is: je thermostaat is van slag. Ik denk dat je hart er veel meer mee te maken heeft dan we denken.
Hartbrein
Het hart is een mysterieus orgaan. Het reageert voortdurend op de rest van het lichaam en past zich constant aan. Het tempo van het hart verandert dan ook de hele tijd. Het is helemaal niet de bedoeling dat je hartslag constant zou zijn. We zijn geen machines en het hart is dat zeker niet. Het reageert sterk op emoties. Bovendien heeft het hart een eigen neurologisch netwerk, dat men wel het ‘hartbrein’ noemt.
Man weg, opvliegers weg
Opvliegers reageren ook sterk op emoties. Een schrikreactie of een boze gedachte kan er al een veroorzaken. Weten we allemaal. Een slecht huwelijk vliegt je naar de keel. De bekende Amerikaanse arts Christiane Northrup bijvoorbeeld schrijft in haar boek De overgang als bron van kracht dat haar opvliegers verdwenen toen haar man het huis had verlaten.
“Doe een stap naar achteren als je een opvlieger voelt aankomen”
Creatieve kracht
Hoe zou het zijn als we opvliegers niet zouden beschouwen als sneu resultaat van een fout afgestelde thermostaat, maar als pure hartekracht? Kracht die geen kant op kan. Die geen kanaal kan vinden. Geen uitlaatklep. En daarom maar wild alle kanten op vliegt..? De Britse antropologe Margaret Mead merkte op: ‘Er is geen sterkere creatieve kracht op aarde dan het vurige enthousiasme van een vrouw na de menopauze.’ Dat is te zien aan postmenopauzale vrouwen: ze komen in hun kracht. Ik kan het weten want ik heb er ruim veertig geïnterviewd voor mijn boek De beste tijd van je leven en dit zeiden ze allemaal. Op veertig verschillende manieren: je vindt jezelf, je komt in je kracht te staan.
Stap naar achteren
Dan nu nog even de vraag: hoe buig je die wild alle kanten opvliegende energie om naar de gewenste richting? Hoe transformeer je de ongewenste en ongerichte overvloed van je hart tot innerlijke kracht? Stap één is natuurlijk de richting vinden die je hart doet zingen. Die je diepste verlangen vervult. Dat helpt sowieso. Maar je kunt ook rechtstreeks je hart inzetten. Als je je bijvoorbeeld ergert aan iemand of nerveus wordt van iets en je voelt een opvlieger aankomen, doe dan een stap naar achter. Een echte stap als het kan, en zo niet, een stap in gedachten. Zeg hardop als het kan, en zo niet in gedachten: “Mijn hart is hier ruim genoeg voor”.
Overvloedige energie
Het enige wat je daarvoor moet doen is de situatie accepteren zoals die is. Toestemming geven aan het leven: dat het is zoals het is. En dat kan niet moeilijk zijn, want het IS al zoals het is. Dus je staat daar en je kijkt bij wijze van spreken naar je handenwringende zelfje vóór je. Je glimlacht vol compassie en je zegt: “Mijn hart is hier groot genoeg voor”. Je hart hoort dat. En voelt dat. Daarmee kan het de overvloedige energie omvormen tot ruimhartigheid, grootmoedigheid en creativiteit.’
[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]Lisette Thooft
Lisette Thooft is naast schrijfster actief als rebalancer, spreekster en lijf- en schrijfcoach. Ze schreef tot nu toe achttien non-fictieboeken, onder meer over spiritualiteit en emancipatie. In maart 2018 verscheen In 9 stappen naar innerlijke bloei, met het Negen Stappen Plan.
Meer informatie: lisettethooft.nl
[/services][/services_wrap]Lees ook: Lisette Thooft: ‘Ik wil een H-relatie, geen A-relatie’
Lees ook: Lisette Thooft: Rugpijn vanwege lasten van een ander
Lees ook: Lisette Thooft bedenk wat nieuws: speedshoppen!