Heerlijk, vers brood! Maar de volgende dag smaakt het al een stuk minder en als er daarna nog boterhammen over zijn, blijven die vaak liggen tot… .Niet weggooien! Want met deze trucjes wordt oud brood weer de ster van de show!
De meest voor de hand liggende manier om oud brood weer lekker te maken, is het te roosteren. Door de verhitting wordt het weer lekker knapperig: perfect voor het ontbijt of voor bij de soep. Je kunt er ook een (pan)tosti van maken: besmeer twee sneetjes oud brood met boter, beleg met kaas en eventueel ham en maak er een sandwich van met de boterkanten naar buiten. Bak in de pan op niet te hoog vuur tot de onderkant mooi bruin is, keer om en bak tot ook de andere kant een kleurtje heeft. Kneepje sriracha of een lik mosterd erover en je lunch is klaar.
Oppiepen
Als je een heel brood hebt dat te lang is blijven liggen, kun je het eenvoudig oppiepen in de oven. Houd een schone theedoek onder de kraan, wring er zoveel mogelijk water uit zodat de doek vochtig maar niet nat is en wikkel het brood erin. 10 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven en je hebt een brood dat smaakt alsof het die ochtend bij de bakker is gekocht.
Knoflook
Oud brood is perfect voor het maken van croutons: je snijdt het in blokjes, schept deze om met wat olie en kruiden (knoflook, fijngesneden peterselie, peper en zout) en je bakt ze 10 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Knapperig en superlekker in de soep of salade. Op eenzelfde manier kun je er knoflookbrood van maken. Vooral met stokbrood gaat dit handig: snijd het stokbrood net niet helemaal in sneetjes, dus snijd niet helemaal door. Roer zachte boter, knoflook, fijngesneden peterselie en/of tijm, peper en zout door elkaar. Vul de inkepingen met de kruidenboter en verpak het brood in aluminiumfolie. Bak 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven en klaar is je knoflookbrood.
[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]Recept Bananenbroodschotel
Dit is een snel te maken nagerecht met oud brood dat je eenvoudig in de oven schuift voor je aan tafel gaat voor het hoofdgerecht. Tijdens het eten bakt de broodschotel bruin en een half uur later is je toetje klaar. Suiker is niet echt nodig want rijpe bananen zitten boordevol zoetigheid (hoe rijper, hoe zoeter) maar als je een zoetekauw bent, kun je een paar eetlepels suiker over de schotel strooien voor deze de oven in gaat. Eigenlijk zijn dit gewoon wentelteefjes maar dan uit de oven: het zijn precies dezelfde ingrediënten maar je bereidt ze op een andere manier. Je kunt ook een handje rozijnen en/of een paar in stukjes gesneden appels toevoegen.
Voor vier personen
4 erg rijpe bananen
3 eieren
250 ml melk
1 tl vanille-extract
½ tl kaneel
8 boterhammen oud brood, bruin of wit
handje chocoladechips
Warm de oven voor op 190°C. Prak in een grote schaal de bananen fijn. Voeg de eieren toe en klop ze erdoor. Roer dan ook de melk, vanille en kaneel erdoor. Snijd het brood in blokjes van 3-4 cm en schep ze door het melkmengsel. (Je kunt het brood ook diagonaal in kleine driehoekjes snijden (4 per boterham) en deze in nette rijtjes in een ovenschaal leggen als je daar het geduld voor hebt.)
Het brood moet het vocht helemaal absorberen en ermee doorweekt raken tot al het brood zompig is. Schenk er als dat nodig is extra melk bij. Er moet zoveel melk in de schaal aanwezig zijn dat er nog een plasje onderin de schaal blijft liggen. Ik moet eerlijk zeggen dat het er op dit moment niet veelbelovend uitziet maar geloof me: het komt goed.
Schep het grootste deel van de chocoladechips erdoor en laat alles in een ingevette ovenschaal glijden. Verdeel de rest van de chocolade erover en bak de broodschotel 25 minuten in de oven. Controleer of de bovenkant een mooie kleur heeft en knapperig is. Is dat niet zo, draai dan de temperatuur naar 200°C en geef ‘m nog 5 minuten tot de bovenkant bruin is. De onderste laag moet lekker zacht blijven, voor een fijn textuurcontrast. Eet zo of schep er een lepel Griekse yoghurt op. Restjes kunnen best als ontbijt dienen, vinden wij.
[/services][/services_wrap]Lees ook: Peulvruchten nieuwe stijl. Recept: Indiase Linzendal
Lees ook: Minder suiker! Recept: Granola uit de pan