We starten een nieuwe reeks: de shaming vlogs! Over schaamtes, waarop natuurlijk ook weer taboes rusten. Wij denken dat schaamtes zijn te overwinnen door ze met elkaar te delen. Daar gaan we dan! Wij zorgen natuurlijk zelf voor de kick-off.
Wat zijn schaamtes eigenlijk? Naar ons idee zijn het dingen die ons ergens van weerhouden, die ons tegenhouden iets te doen. Het zijn in elk geval dingen waar je vanaf wilt. Weg met de schaamtes dus! Hoe? Door erover te praten, lijkt ons.
Schaamtes belemmeren
Welke schaamtes zijn er zoal? De overgang is natuurlijk een bekende, al wordt dat gelukkig wel steeds minder. Of verlegenheid, dat is er ook eentje. Maar zoals gezegd: we beginnen zelf met de schaamtes die ons belemmeren of hebben belemmerd. Isa trapt af.
Dom voelen
Isa vertelt dat zij zichzelf altijd heel dom heeft gevonden. Dat is er bij haar van jongs af aan ingeslopen. Door dat gevoel deed en doet ze heel veel dingen niet. Zo ontwijkt ze intelligente spelletjes. Vroeger op school hield deze schaamte haar ook heel erg tegen, omdat ze dacht: Ik kan het toch niet. Wishfull thinking, of eigenlijk unwishful thinking, zorgde er ook nog eens voor dat deze gedachten werkelijkheid werden.
Verborgen schaamte
Ook nu nog werkt deze schaamte belemmerend in haar leven, bijvoorbeeld in haar werk samen met Medina. Dan denkt zij: doe jij dit maar, want hier ben ik te dom voor. Of ze zorgt ervoor – met een slimmigheidje (!) – dat ze het niet hóeft te doen. Door de schaamte is namelijk een kei geworden in het verbergen van de schaamte. Omdat het allemaal zo tegenhoudt, zo belemmert, is haar overtuiging dat delen de eerste stap is.
Sterk karakter
Wat er dan vaak gebeurt, zoals nu. Medina zegt tegen Isa dat ze helemaal niet dom is. Maar dat helpt helemaal niet volgens Isa. Ze heeft namelijk een heel sterk karakter, dat ook in het negatieve krachtig is. Ofwel, ze houdt haar negatieve gedachte lekker vast.
Zelf opzoeken op internet
Naast dat delen helpt volgens Isa, helpt het ook om zelf te veranderen. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld heel makkelijk even snel iets op te zoeken als je iets niet weet. Gewoon via internet. Door deze nieuwe nieuwsgierigheid voelt zij zich minder dom, is ze er zelfs een beetje aan ontsnapt. Maar ze weet ook dat het snel weer kan terugkomen.
Schaamte erkennen
Het begint er dus mee door te herkennen dat iets er is, ofwel de schaamte erkennen. Doe ja dat niet, dan sluipt het zich een weg naar het onderbewustzijn en kan daar een veel grotere en bepalende rol krijgen. Erkennen is ook met zachtheid naar je schaamte kijken. Met lievere interne dialogen in plaats van voortdurend jezelf erom bestraffen.
Ideale plaatje
Medina heeft een schaamte dat ze het nooit goed genoeg doet. Hierdoor gaat ze tot het onuitputtelijke ‘overachieven’. Het is nooit goed genoeg, zegt een stemmetje haar. Dat heeft ze ook naar haar uiterlijk, vooral op haar gewicht. Ze beantwoordde niet aan het ideale plaatje, volgens haarzelf dan natuurlijk. In het verleden heeft ze daardoor eetstoornissen gehad. Later kwam ze erachter dat ze een onverwerkte pijn had, waarvoor ze in therapie is geweest.
Leren genieten
Het bovenmatig willen presteren had ze al op de middelbare school. Ze studeerde altijd keihard. Zo hard dat ze eigenlijk nooit heeft leren genieten. Daar is ze nu wel mee bezig, met leren genieten en dat gaat haar steeds beter af.
Veilig voelen
Een ander gevolg van het onderste uit de kan halen, bij voortduring, is dat je het altijd druk in je hoofd hebt. Het houdt nooit op. Je moet namelijk aan alles denken, wat dus eigenlijk inhoudt dat je je nooit veilig voelt, vertelt ze.
Jouw schaamte delen?
Delen is het antwoord op schaamte dus. Je gaat er anders door in je vel zitten en je partner begrijpt je waarschijnlijk ook beter. Die kan dan vervolgens de hand naar je uitreiken. Heb je zelf een schaamte die je met ons wilt delen? Mail je verhaal naar [email protected]. Besef dat wij nooit iets publiceren zonder jouw toestemming. Uiteraard mag je ook anoniem je verhaal kwijt.
Wij horen graag van je, alvast bedankt!
Bekijk ook: Onze andere vlogs