Van oudsher hebben vrouwen de behoefte gehad om samen te komen, hun wel en wee met elkaar te delen en over vrouwenzaken te praten. Wij willen dat op ons platform ook meer gaan doen. Daarom is er nu de I’M Vrouwenkring. Doe je mee?
De oorsprong van het samenkomen van vrouwen ligt in de oertijd. Jong en oud kwam bij elkaar zodat de oudere, wijze vrouwen de jonge dames konden initiëren in bijvoorbeeld een nieuwe fase in hun leven. Als een meisje voor het eerst ongesteld werd. Of met een man ging samenleven. Wanneer ze een kind ging baren. Of bij het verwerken van een verlies. De kennis werd zo van generatie op generatie doorgegeven.
Ervaringen delen
De vrouwenkring heeft nu een andere vorm aangenomen. Tegenwoordig zie je veel leesclubjes, kookgroepjes en trainclubjes. Het uitgangspunt is niet het ondersteunen van elkaar als vrouwen. Maar geeft wel aan dat vrouwen het prettig vinden elkaar op te zoeken en ervaringen te delen. En je maakt ons niet wijs dat het tijdens die samenkomsten alléén over boeken, eten of sporten gaat. Zou dit de moderne versie zijn van de vrouwenkringen en de feministische vrouwengroepen?
Concurrent of sister
Maar het is niet alleen zusterschap en verbondenheid wat de klok slaat. Om ons heen zien we ook veel concurrentie en rivaliteit. Beter willen zijn dan de ander. Het niet laten merken als het leven je wat zwaarder valt. Te vaak de schone schijn ophouden. Misschien heeft het te maken met ons doorgeschoten perfectionisme. Of durven we niet meer kwetsbaar te zijn? Duidelijk is wel dat we onszelf en elkaar er niet mee helpen. Toch doen we het.
“Niet meer elkaars concurrenten zijn, maar ons juist met elkaar verbinden”
Strijd tegen elkaar
De feministische psychologie ziet concurrentie onder vrouwen als een internalisering van het patriarchaat. Noam Shpancer stelt in Psychology Today: ‘Omdat vrouwen het geprezen worden door mannen zien als de ultieme bron van zelfwaarde, identiteit, kracht en succes, voelen ze zich genoodzaakt tegen elkaar te strijden om die prijs.’ Of zoals onze vriendin Patty Zomer het wel eens zegt: ‘Vrouwen kunnen de wereld regeren. We hebben alles in huis om dat te doen. En wat doen we? We slaan elkaar met die peperdure handtas zo van het balkon af’.
Concurrentie om beste zaad
Schrijfster Lisette Thooft beaamt dit. Volgens haar zijn vrouwenvriendschappen een culturele verworvenheid. ‘Biologisch gezien zijn vrouwen, zolang ze vruchtbaar zijn, elkaars concurrenten. Ze worden voortgestuwd door hormonen en de drang tot overleven: wie krijgt het beste mannetje, wie krijgt het beste zaad? Dus die andere vrouwen moeten uit de weg. Een verdekte vorm van concurreren zijn de moderne moeders die elkaar naar de kroon steken: mijn kind moet het leukste verjaardagsfeestje krijgen, de mooiste kleding, et cetera.’
Omslag gewenst
Het lijkt ons nu de juiste tijd om voor eens en altijd te stoppen met deze concurrentie onder vrouwen. Gun elkaar het succes, de liefde, het geluk, de schoonheid. Dat een ander succesvol, mooi en gelukkig is, wil niet zeggen dat jij het niet kunt zijn – er is genoeg voor iedereen. Ga nog een stapje verder: geniet er juist van als een ander bloeit en straalt!
Zelf uitvogelen
De vrouwenkring vinden wij een heel mooi beeld. Als wij terugkijken op ons leven, stonden we er vaak alleen voor als we een nieuwe levensfase betraden. Ongesteld worden, je eerste vriendje, je relatie verbreken. Hoe moest dat in godsnaam? We hebben het allemaal zelf uitgevogeld. Vaak met het schaamrood op onze kaken.
Met elkaar verbinden
Nu gaan we dat anders aanpakken: de overgang van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaan we samen doormaken. Dit is hét moment dat vrouwen moeten hergroeperen. Laten we ons anders opstellen naar elkaar. Niet meer elkaars concurrenten zijn, maar ons juist met elkaar verbinden. Onze ervaringen delen en elkaar ondersteunen. In deze verwarrende overgangsjaren kunnen we dat extra goed gebruiken: elkaar ondersteunen, informeren, wijze raad delen. En elkaar eraan blijven herinneren dat het een fase is. Samen staan we sterker in de I’M Vrouwenkring. Let’s be friends!
[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]I’M Vrouwenkring: zo doe je mee!
We willen jullie dus meer horen op ons platform. Hoe gaan we dat doen? Via onze Facebookpagina, onze Insta en onze nieuwsbrief geven wij een onderwerp weer waarover we een artikel willen schrijven. Als jij denkt: ‘Hee, daar kan ik wel iets leuks of zinvols over vertellen!’, stuur dan een mail naar [email protected]. Wij nemen dan contact met je op. Meerdere ervaringen van jullie komen dan terug in het artikel. Uiteraard kan dit ook anoniem als je dat prettiger vindt.
[/services][/services_wrap]
[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]
‘Zo ging ik de sleur in mijn relatie te lijf en kreeg ik weer een sprankelende relatie’
Dit is het eerste onderwerp van de I’M Vrouwenkring. Heb jij dit wel eens meegemaakt? Of heb je een vriendin waarvan je denkt: echt iets voor haar!? Laat het weten, wij zijn benieuwd!
[/services][/services_wrap]
Bekijk ook: I’M Vlog: Over schaamtes
Lees ook: Stel vragen over vrouwelijke ongemakken
Lees ook: Elke vrouw beleeft de overgang op haar eigen manier
Lees ook: Mijn verhaal: ‘Ik krijg draaiduizelingen door de overgang’