Laatst heb ik in een flits de perfecte kleding gekocht: een paar laarsjes, een voorjaarsvest en een lentetrui. Mijn man had intussen ook twee truien uitgezocht. En binnen drie kwartier zaten we tevreden in de auto op weg naar huis. Het kwam zo.
Het regende, de parkeergarage was ver weg en we waren een paraplu vergeten. De parkeerplaatsen voor de winkels waren vol en we parkeerden dus maar even waar het eigenlijk niet mocht, zo’n laad- en losplaats. Dus we zwiepten de winkel in, ik wees aan: ja die, leuke kleur. Mag ik de ander ook even passen? Perfect. Afrekenen. De winkel weer uit. En op naar de volgende winkel. Wat een mooie kleur! Zit het goed? Ja, beeldig. Deze ook. Even aantrekken. Alsof hij voor me gemaakt is. Heb jij alles? Afrekenen en hop de winkel weer uit … naar huis. Volmaakt tevreden.
Iets nieuws!
Ik dacht: dit is speed-shopping, ik heb iets nieuws uitgevonden! Kan ik patent op aanvragen, les in gaan geven, een boek over schrijven… Want ik begreep meteen waarom het zo’n intens bevredigende kooptrip was. De snelheid waarmee we moesten handelen schakelde alle twijfels uit. Zodat we alleen nog op ons buikgevoel konden kiezen en beslissen. Dan maak je de beste keuzes.
Wetenschappelijk onderzocht
Dat is zelfs wetenschappelijk een feit. Psycholoog Ap Dijksterhuis schreef er tien jaar geleden al over in zijn boek ‘Het slimme onbewuste’. Als je een moeilijke beslissing moet nemen, ontdekte hij, is het handiger om niet al te hard na te denken. Ergens ‘bewust voor kiezen’ is hooguit slim als het een onbelangrijke keuze is. De grote dingen kun je beter overlaten aan je intuïtie.
Nou ja en wat is er belangrijker dan de keuze van een nieuw paar laarsjes in het voorjaar. Dus hier mijn aanbeveling: ga speed-shoppen.
Hoe pak je dat aan?
Het essentiële punt was dat ik mezelf een paar belangrijke beperkingen had opgelegd. Dat moet wel als je succesvol wilt speed-shoppen. Alleen dan kun je snel en loepzuiver de juiste keuze maken. Ik wist namelijk precies in welke winkels ik moest zijn: de Haarlemmerdijk in Amsterdam voor de laarsjes. Omdat ze daar schoenen hebben van duurzaam gelooid leer. En die vond ik ook. Geweldige schoenen waarbij je tegelijkertijd doneert aan een goed doel. Daarna naar de geweldige winkel van Floortje Dessing, omdat daar alles eco is en fairtrade. En beeldschoon. Ik had natuurlijk wel een beperkt budget. Het was voldoende voor wat ik zocht, maar niet oeverloos.
Intuïtie
Dijksterhuis kwam destijds op zijn intuïtie, nadat hij in vijf minuten een verstandige beslissing had genomen over de aankoop van een huis. Het toeval wil dat ik onlangs ook een huis heb gespeed-shopt, ons nieuwe huis in Rotterdam. Niet in vijf minuten, toegegeven, maar we hadden wel binnen één dag:
- het huis voor het eerst gezien
- het huis nog eens bekeken met onze aankoopmakelaar erbij
- een bod gedaan, en
- de acceptatie van ons bod binnengekregen.
Ook daar waren het de beperkingen die hielpen. We wisten in welke buurt het moest staan. Dat het authentiek en klassiek moest zijn. En we hadden natuurlijk een budget. Bam, toegeslagen, huis gekocht, helemaal tevreden.
Nou ja, ik. Mijn man voelde zich wat overvallen. Die had wat meer tijd nodig. Maar het kwam goed.
[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]
Lisette Thooft
Lisette Thooft is naast rebalancer schrijfster, spreekster, lijf- en schrijfcoach. Ze schreef tot nu toe achttien non-fictieboeken, onder meer over spiritualiteit en emancipatie. In maart 2018 verscheen ‘In 9 stappen naar innerlijke bloei, met het Negen Stappen Plan’. Sinds jaar en dag is Lisette ‘huisfilosofe’ van het spirituele tijdschrift Happinez. En nu ook voor ons platform.
Meer informatie: lisettethooft.nl
[/services][/services_wrap]Lees: Reader Joke Metselaar over de relatie met je innerlijke man en vrouw
Lees ook: Waarom we zo vaak kampen met schuldgevoel (en hoe we daarmee kunnen stoppen)