Veel vrouwen hebben gereageerd op de vragenrubriek ‘Vrouwelijke ongemakken’ van gynaecoloog Marlies Bongers. Vandaag bespreken we de volgende vraag: ‘Ik heb ruim de helft van de maand last van mijn menstruatie. Is daar wat aan te doen?’.
Ellendige menstruatie
Beste Marlies,
Dit aanbod om een vraag te stellen komt precies op het juiste moment.
Mijn ongemak waarvan ik ook al jaren denk: volgende maand zal het wel beter zijn… En zo erg is het nou ook weer niet….
Ik was altijd een dag of zes, zeven ongesteld. Prima, geen verdere klachten erbij.
Nu heb ik alweer zo’n vijf jaar een week voorafgaand aan de menstruatie ontzettend pijnlijke borsten, waardoor sporten en slapen op de zij (en seks) erg vervelend zijn. Dan word ik licht ongesteld. Dat duurt ongeveer acht dagen. En dan nog drie dagen heel hevig ongesteld, waardoor ik dus ongeveer tweeënhalve week van de vier weken bezig ben met de maandelijkse “ellende”. De huisarts stelde voor om aan de pil te gaan om er minder last van te hebben. Maar dat vind ik niet zo’n fijne optie…n Ik ben nu 42,5 jaar oud, dus waarschijnlijk nog een hele tijd te gaan in dit proces.
Ik ben benieuwd of er andere oplossingen zijn, dan aan de pil te gaan…
Alvast bedankt voor het antwoord, groetjes Ines
Beste Ines,
Met het vorderen van de jaren kan de menstruatie toch veranderen en heviger en heftiger worden. Het gebruiken van de pil onderdrukt de gevoelige borsten en ook de menstruatie. Het doorslikken zou dan een optie zijn. Als het niet bevalt kan je ook zo weer stoppen. Het is ook aan te raden als de menstruatie zo verandert om een keer een echo te laten maken van de baarmoeder. Andere opties zoals een Mirena-spiraaltje onderdrukken de pijnlijke borsten eigenlijk niet. Een minipil kan ook wel verlichting geven. Het is echt iets om stap voor stap alle oplossingen met je huisarts door te nemen. Zoals een endometrium ablatie als je geen kinderwens meer hebt, maar dan kan het zijn dat de pijnlijke borsten blijven.
Met vriendelijke groet,
Marlies
De naam van de vragensteller is gefingeerd.
[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]Stel ook een vraag aan Marlies
Veel vrouwen hebben last van dagelijkse of maandelijkse ongemakken en laten het er vaak bij zitten. Volgens gynaecoloog Marlies Bongers is het bespreekbaar maken van je klachten juist goed, want een oplossing is vaak dichterbij dan je denkt.
Heb jij een vraag over alledaagse vrouwelijke ongemakken aan Marlies Bongers en haar team? Mail deze naar [email protected]. Jouw vraag wordt mogelijk geanonimiseerd in een artikel verwerkt.
Dank je wel voor je medewerking!
[/services][/services_wrap] [services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]Wie is Marlies Bongers?
Haar opleiding tot arts deed Marlies in Groningen. De opleiding tot gynaecoloog volgde ze in Amsterdam aan de VU. Direct daarna is ze in het Joseph Ziekenhuis – nu Maxima Medisch Centrum – in Veldhoven/Eindhoven gaan werken, wat ze nu (deels) nog steeds doet. Sinds 2015 is ze aangesteld aan de Universiteit van Maastricht als hoogleraar in de “gewone” gynaecologische klachten. Hierbij gaat het vooral over bloedings- en menstruatieklachten, verzakkingsklachten en overgangsproblematiek. Ze heeft heel wat promovendi onder haar hoede, die prachtig wetenschappelijk werk doen. Daarnaast werkt Marlies een dag in de week bij het ziekenhuis van de universiteit, het MUMC+.
[/services][/services_wrap]
Lees ook: Vrouwelijke ongemakken: pijnlijke gewrichten en urineverlies
Lees ook: Vrouwelijke ongemakken? Stel je vraag aan Marlies Bongers
Lees ook: Elke vrouw beleeft de overgang op haar eigen manier
Bekijk ook: I’M Vlog: over schaamtes