Joyce is vijftig, in de overgang en woont met haar gezin in Zuid-Spanje. Privé en via haar werk komt ze veel in contact met andere vrouwen in de overgang. Op ons platform bericht ze over deze ontmoetingen. Dit keer een gesprek over huilbuien.
‘Ik heb het afgelopen jaar voor mijn gevoel alleen maar gehuild’, vertrouwt een vriendin mij toe tijdens een persoonlijk gesprek. ‘Sinds ik kinderen heb huil ik sowieso eerder, maar dit is van een heel ander kaliber’.
Huilbuien door de overgang
Het bleef niet bij tranen om een ontroerende scène in een film of een schattig filmpje op social media. De huilbuien kwamen ook zomaar uit het niets, terwijl daar geen aanleiding voor leek te zijn. ‘Voorheen was mijn persoonlijke weerbericht overwegend zonnig met af en toe een bui’, zegt ze.
Bij de huisarts
‘De afgelopen tijd leek het meer een slecht-weer-depressie met aanhoudende neerslag’, zo vervolgt ze. Gelukkig beschikt ze net als ik over de nodige zelfspot. Ze kan er dus gelukkig nog om lachen. ‘Maar serieus, ik dacht op een gegeven moment echt dat ik een depressie had.’ Ze vertelt dat ze ten einde raad toch maar eens langs de huisarts was gegaan. Die had gevraagd of ze al in de overgang was. Ja, dat was ze, had ze geantwoord.
“Er is geen one-size-fits-all-oplossing voor de overgang”
Huilbuien verklaard
Volgens de huisarts konden haar onverklaarbare huilbuien daardoor heel goed worden verklaard. Wat gek dat ze daar zelf nog niet aan had gedacht, realiseerde zij zich meteen. Want dat het klonk eigenlijk best logisch.
Veranderende hormoonspiegel
Ze wist dat een veranderende hormoonspiegel rare dingen kan doen met een vrouw. Als je alleen al kijkt naar de periode rondom een zwangerschap en de bevalling. We vinden het fenomeen kraamtranen allemaal de normaalste zaak van de wereld. Maar heb je ooit iemand horen praten over overgangstranen?
Depressie versus overgang
Hieruit blijkt maar weer eens hoe weinig voorlichting over de overgang wij vrouwen eigenlijk kregen tijdens onze opvoeding. Als we nu googlen op “onverklaarbare huilbuien” gaan de meeste hits over depressiviteit. Niet iets om heel blij van te worden. En heel verwarrend.
Elke vrouw anders door de overgang
Op de vraag wat ertegen te doen is, bestond geen eenduidig antwoord, zei de huisarts tegen haar. Elke vrouw gaat op een andere manier door de overgang, dus er is geen one-size-fits-all-oplossing. Voor de een helpen natuurlijke supplementen, terwijl voor de ander hormoonpreparaten een betere optie zijn. Gezond eten, genoeg bewegen en buitenlucht zijn natuurlijk altijd een goed idee. En dat gaat ons over het algemeen goed af.
Pure chocola en wijn
Mijn vriendin en ik zijn het erover eens dat contact met een goeie vriendin nog steeds het beste medicijn is. Een luisterend oor, een knuffel en niet te vergeten pure chocola en wijn. Deze magische combinatie heeft voor ons al menig bui als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.
[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]Joyce van Ombergen-Jong
Joyce coacht vanuit Málaga jongeren en hun ouders bij studiekeuze en stress. Zij heeft coachingsprogramma’s ontwikkeld waarmee ze jongeren helpt hun eigen keuzes te maken en te ontdekken waar ze écht blij van worden. Ouders helpt ze bij het zo ontspannen mogelijk begeleiden van hun kinderen bij studie en stress. De programma’s zijn online te volgen; daarnaast werkt Joyce veel via Skype. Verder schrijft ze regelmatig over onderwerpen die haar bezighouden en raken in de wereld om haar heen.
Meer informatie: yourjourney.academy
[/services][/services_wrap]Meer columns van Joyce:
‘Past de wondere wereld van online ondernemen bij jou?’
‘Tijdens de overgang raken niet alleen je eitjes op’
‘De overgang is een soort van eh… vergeten onderwerp’
‘Een gezin managen lijkt op leidinggeven aan een team’
‘De overgang als nieuwe levensfase: alles kan weer!’