Neuroloog en bioloog dr. Gisela Terwindt verricht in een bijzondere samenwerking tussen LUMC en Erasmus MC onderzoek naar migraine. Het onderzoek spitst zich toe op het verband tussen migraine en hormoonschommelingen bij vrouwen.
Meer dan 250.000 mensen in Nederland melden zich met migraineklachten bij hun huisarts. Dit blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Wat daarbij opvalt is dat vrouwen vier maal vaker dan mannen met migraine worden geconfronteerd. Dit geldt dan weer in het bijzonder voor vrouwen tussen 25 en 50 jaar. Hormoonschommelingen zouden hierop van invloed zijn.
“Migraineaanvallen rondom de menstruatie zijn vaak heviger”
Migraine rondom menstruatie
Uit gesprekken met vrouwen is het beeld ontstaan dat ongeveer 60 procent van de vrouwen met migraine aanvallen krijgt rondom de menstruatie. Bovendien blijkt dat migraineaanvallen tijdens de menstruatie vaak heviger zijn. Verder duren ze langer en reageren ze minder goed op acute medicatie vergeleken met aanvallen buiten de menstruatie.
Effectieve behandeling wenselijk
Om deze redenen is er een grotere behoefte aan een effectieve behandeling ter voorkoming van dit soort migraineaanvallen bij vrouwen. Immers, een betere behandeling heeft een hogere kwaliteit van leven tot gevolg.
Hersenstichting ondersteunt onderzoek
De Hersenstichting ondersteunt ‘The Migraine – WHAT! Study’ van onderzoeker dr. Gisela Terwindt. Deze studie is een unieke samenwerking van neurologen (LUMC) en farmacologen en gynaecologen (Erasmus MC).
In de video komen de volgende onderwerpen aan bod:
• Wat is migraine?
• Wat gebeurt er in de hersenen met migraine?
• Welke factoren spelen een rol bij migraine?
• Waarom komt migraine vaker voor bij vrouwen dan bij mannen?
• Wat kun je doen om migraine te voorkomen of te bestrijden?
Meedoen met het onderzoek?
Heb je last van migraine en wil je meedoen aan het onderzoek? Hier vind je informatie over het aanmelden voor het onderzoek.
[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]Migraine is een hersenziekte
• Ruim 2.000.000 Nederlanders hebben migraine.
• Elke dag hebben 70.000 Nederlanders een migraineaanval.
• De hoofdpijnfase van een migraineaanval duurt gemiddeld 4 tot 72 uur (en soms langer).
• Vrouwen hebben bijna drie keer zo veel last van migraine als mannen.
• In Nederland hebben 200.000 kinderen last van migraine.
• Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de migrainepatiënten vindt dat hun werkgever en collega’s geen begrip hebben voor hun migraine.
• Een derde van de migrainepatiënten krijgt een aura voordat de hoofdpijn begint. Dit betekent dat ze lichtflitsen, sterretjes, vlekken of vervormingen kunnen zien.
Bron: migraineiseenhoofdzaak.nl[/services][/services_wrap] [services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]
Gisela Terwindt
Dr. Gisela Terwindt is neuroloog-bioloog en hoofd van de hoofdpijnpolikliniek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Sinds haar promotie is Gisela betrokken bij diverse onderzoeksprojecten van de LUMINA hoofdpijnonderzoeksgroep in (inter)nationale multidisciplinaire verbanden. Ze kreeg een klinische fellowship (2007), VIDI (2010) en Aspasia subsidie (2011) van NWO voor het onderzoek naar chronische migraine. Gisela is tevens bestuurslid van de Internationale en de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging. Verder is zij lid van de International Headache Classification Committee voor nieuwe criteria van de hoofdpijnclassificatie.
[/services][/services_wrap]
Lees ook: Schommelingen hormonen mogelijk van invloed op migraine bij vrouwen
Lees ook: De fases van de overgang: premenopauze – menopauze – postmenopauze
Lees ook: 33 symptomen van de overgang en ons verhaal