We behandelen weer een onderwerp in de vragenrubriek ‘Vrouwelijke ongemakken’ van gynaecoloog Marlies Bongers. Vandaag bespreken we de volgende vraag: ‘Rondom de menstruatie heb ik twee weken last van migraine. Wat kan ik doen?’.
Migraine rondom de menstruatie
Beste Marlies,
Wat hebben wij vrouwen veel ongemakken tijdens de overgang. Onderstaand probleem is voor mij het zwaarst. De opvliegers, het slechte slapen, pijn bij het vrijen, gewrichtspijn, huilen, stemmingswisselingen en de spijsverteringsproblemen kan ik accepteren.
Maar dit probleem is ernstiger. Iedere maand, nu onregelmatig, heb ik last van migraine en dat begint een paar dagen voor de menstruatie. Het houdt tot ruim een week erna aan. ik ben al bij de neuroloog geweest en slik Candesartan om de bloeddruk te verlagen. Dit hielp negen maanden goed. Om bij de hoofdpijnpoli te komen om gericht geholpen te worden, moest ik eerst “afkicken” van de aanvalsgerichte medicatie, Rizatriptaan. Het advies van de neuroloog was: ‘Ga naar bed als je een aanval hebt.’ Dit is natuurlijk heel lastig als je dit bijna twee weken aan een stuk hebt. Ik moet namelijk ook werken en zelfs slapen lukt niet met een aanval.
In december kreeg ik een tip om Hop for here te gaan slikken, dat heeft veel van bovenstaande klachten verbetert, zeker een tip voor meer vrouwen! Alleen merk ik dat de migraine niet verbetert en ik zelfs iedere dag “gewone” hoofdpijn heb.
Hoe nu verder? Af en toe ben ik ten einde raad. De migraine put mij uit en maakt mijn positieve humeur er niet beter op.
Als je tips voor mij hebt, heel graag!
Met vriendelijke groet, Gonny
Dag Gonny,
Migraine kan cyclus gerelateerd zijn en met name rond de menstruatie veel klachten geven. Het onderdrukken van de hormoonschommelingen kan een positief effect hebben op de migraine. Het continu slikken van de pil of het continu gebruiken van de Nuvaring kan de migraine verminderen.
Met vriendelijke groet, Marlies
De naam van de vragensteller is gefingeerd.
[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]Stel ook een vraag aan Marlies
Veel vrouwen hebben last van dagelijkse of maandelijkse ongemakken en laten het er vaak bij zitten. Volgens gynaecoloog Marlies Bongers is het bespreekbaar maken van je klachten juist goed, want een oplossing is vaak dichterbij dan je denkt.
Heb jij een vraag over alledaagse vrouwelijke ongemakken aan Marlies Bongers en haar team? Mail deze naar [email protected]. Jouw vraag wordt mogelijk geanonimiseerd in een artikel verwerkt.
Dank je wel voor je medewerking!
[/services][/services_wrap] [services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]Wie is Marlies Bongers?
Haar opleiding tot arts deed Marlies in Groningen. De opleiding tot gynaecoloog volgde ze in Amsterdam aan de VU. Direct daarna is ze in het Joseph Ziekenhuis – nu Maxima Medisch Centrum – in Veldhoven/Eindhoven gaan werken, wat ze nu (deels) nog steeds doet. Sinds 2015 is ze aangesteld aan de Universiteit van Maastricht als hoogleraar in de “gewone” gynaecologische klachten. Hierbij gaat het vooral over bloedings- en menstruatieklachten, verzakkingsklachten en overgangsproblematiek. Ze heeft heel wat promovendi onder haar hoede, die prachtig wetenschappelijk werk doen. Daarnaast werkt Marlies een dag in de week bij het ziekenhuis van de universiteit, het MUMC+.
[/services][/services_wrap]
Lees ook: Schommelingen hormonen mogelijk van invloed op migraine bij vrouwen
Lees ook: Vrouwelijke ongemakken: Heftige menstruatie
Lees ook: Vrouwelijke ongemakken: Pijnlijke gewrichten en urineverlies
Lees ook: Vrouwelijke ongemakken? Stel je vraag aan Marlies Bongers
Lees ook: Elke vrouw beleeft de overgang op haar eigen manier